Wat heb ik toch een prachtig beroep als coach! Anderen helpen geeft energie. Zeker wanneer ik mensen kan helpen die bijvoorbeeld met bepaalde belemmeringen zitten.

Neem bijvoorbeeld een van mijn coachees die een coach-traject van haar baas aangeboden kreeg. Ze had geen idee waarom zij eigenlijk een coach nodig had. Net gestart met haar nieuwe baan, wilde ze vooral haar kennis en vaardigheden in praktijk brengen en nog heel veel leren.

Natuurlijk hebben we eerst samen een coach-agenda opgesteld. Ze was nog zoekende wat er precies van haar verwacht werd en voelde zich wat onzeker ten opzichte van de meer ervaren collega’s.

In het begin is het altijd aftasten waar ik de nadruk op moet leggen en hoe ik het coach-proces moet opbouwen. Het is belangrijk eerst een vertrouwensband op te bouwen. Daarna kun je stapje voor stapje vooruit zetten. Gelukkig was ze tijdens onze sessies erg open over hetgeen er aan de orde kwam. Ik heb haar zaken laten inzien die van belang waren om bij haar beweging te creëren. Ze was vooral bezig om aan de verwachtingen van anderen te voldoen en had een flink aantal belemmerende overtuigingen door de jaren heen opgebouwd. Door deze zaken inzichtelijk en bespreekbaar te maken heeft ze ingezien dat alleen zij dit kan veranderen. Ze is er heel hard mee aan de slag gegaan en ze weet nu wat ze wil en durft haar eigen grenzen te stellen. Ook voor haar geldt nu:

She turned her can’ ts into cans
&
her dreams into plans.

Ik ben zo trots op haar! En het mes snijdt hier aan 2 kanten: zij zit veel beter in haar vel en het geeft mij heel veel energie om haar zo te zien groeien; helpen geeft energie!

www.renasense.nl