Zorg dat je balans houdt tussen
inhoudelijke- en persoonlijke ontwikkeling

Blijf je ontwikkelen

Na je studie ben je vaak blij om eindelijk te kunnen gaan werken en te laten zien wat je in je mars hebt. Alleen de praktijk is vaak anders dan de theorie. Natuurlijk weet je, dat je je moet blijven ontwikkelen om verder te komen. Als je kijkt naar de verschillende generaties zie je dat met name millennials zich doorlopend willen blijven ontwikkelen (Aart Bontekoning & generaties). Zij willen ook graag feedback door het jaar heen krijgen en niet één of tweemaal per jaar. Indien ze dit niet krijgen zullen ze er eerder zelf om vragen.

Balans inhoud versus persoonlijke ontwikkeling

Bij veel bedrijven zie je dat het ontwikkelen van medewerkers zich met name richt op de inhoud. Medewerkers hebben inhoudelijke certificeringen nodig om aan klanten te laten zien dat ze de juiste kennis in huis hebben. Dit is absoluut belangrijk voor deze bedrijven alleen wordt daardoor de persoonlijkheidsontwikkeling regelmatig op een laag pitje gezet. Terwijl je juist hiermee het verschil kan maken. Wat heb je eraan als je inhoudelijk heel goed bent alleen het niet over kan brengen op je klant? Denk ook maar eens aan de volgende situatie: Indien twee kandidaten een intake / sollicitatie hebben voor dezelfde vacature en zij hebben een vergelijkbaar CV, waar denk je dat een organisatie dan de keuze op baseert ….? Juist…, op de persoonlijke vaardigheden van die persoon zoals de mate van communicatieve vaardigheden, daadkracht of onafhankelijkheid. Zorg dat je dit deel van je ontwikkeling niet uit het oog verliest en dat er een balans is tussen je inhoudelijke – en persoonlijke ontwikkeling.

Voor wie leer jij?

Zoals hierboven geschetst is de balans tussen inhoudelijke – en persoonlijke ontwikkeling van cruciaal belang voor jouw carrière. Vraag jezelf regelmatig af wat JIJ graag wilt bereiken en wat je daar voor nodig hebt op zowel inhoudelijk als op persoonlijk gebied. Het komt voor dat je je blijft ontwikkelen op gebieden waar je intrinsiek minder mee hebt. Alleen om aan de verwachtingen van anderen, zoals je werkgever, te blijven voldoen laat je je deze kant op manoeuvreren.

Als ik naar mezelf kijk, heb ik heel wat trainingen, workshops en cursussen gedaan, waarvan ik nu durf toe te geven, dat ik deze heb gedaan om mijn werkgevers te plezieren. Ik had toen nog de ambitie om manager te worden. Toen gaf mijn werkgever aan dat ik eerst specifieke, inhoudelijke  zaken – en daarna weer branche kennis moest leren. Achteraf bleek dat ik daar mijn ambitie niet waar kon maken omdat ik parttime werkte. Dus let heel goed op voor wie je wat precies leert en durf door te vragen. Ga bij jezelf na wat je energie geeft en waar je naartoe wilt groeien. Dit is een ingewikkeld vraagstuk waar een coach je zeker bij kan helpen.

Als een kind in de snoepwinkel

Pas toen ik erachter kwam waar mijn echte passie ligt en waar ik energie van krijg, gaat het leren en ontwikkelen ook veel makkelijker. Ook hier gaat het om zowel inhoudelijke- als ook persoonlijke ontwikkeling. Ik voel me soms als een kind in de snoepwinkel waar heel veel keuze is en ik zelf kan kiezen wat ik eerst ga doen. Dat is een heerlijk gevoel. Je bent namelijk nooit te oud om te leren 😉.

Balans - Blog juli - Training geven- Renasense
 

Stil staan en vooruit komen

Het is goed om regelmatig stil te staan bij hetgeen je zelf wilt bereiken en of je nog ‘op koers’ ligt. Door de tijd heen kan de stip op de horizon namelijk verschuiven. Zorg dat je dan ook je koers bijstelt en onderneem actie. Laat je niet verleiden om dingen te doen waar je eigenlijk niet in geïnteresseerd bent of achter staat. Zeg volmondig JA tegen ontwikkelkeuzes die op jouw koers naar de stip op de horizon liggen.

Is het bovenstaande herkenbaar / wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen / wil je hier verder over sparren, neem dan contact met me op:

Renate Kruijtzer-Keser via 06-158 35 066

www.renasense.nl