Wat is het toch belangrijk om jezelf te kunnen blijven. Zowel in je privé als je zakelijke leven. Regelmatig kom ik het tegen in mijn werk dat veel mensen naar de verwachtingen van anderen leven en het in eerste instantie niet in de gaten hebben. We doen vaak aannames wat wij denken dat er van ons verwacht wordt. Wanneer het dan niet klopt, zetten we nog een tandje erbij en gaan nog harder werken in de hoop wel te voldoen aan deze verwachtingen. Dit kan ten koste gaan van je zelfvertrouwen en daardoor kun je aan van alles en nog wat gaan twijfelen. We zitten in de ratrace van het leven en gaan maar door zodat we niet na hoeven denken. Hierdoor kunnen we (een deel) van onszelf verliezen en leven we niet naar wat we ECHT belangrijk vinden.

Doe dingen waar je achter staat

Herken je het, dat je dingen moet doen terwijl je er zelf niet helemaal achter staat. Je doet ze omdat je denkt dat het van je verwacht wordt? Weet dat anderen mensen het merken wanneer je iets doet of verteld terwijl je het zelf niet gelooft of er niet achter staat. Als dit af en toe een keer voorkomt is het niet erg alleen wanneer dit een structureel patroon aanneemt, kun je jezelf (een stuk) kwijtraken en wordt het tijd voor actie.

Wat wil JIJ?

Het is belangrijk om regelmatig pas op de plaats te maken en goed na te denken of de dingen die je doet je eigenlijk wel energie geven en bij je passen. Wanneer uit dit stuk zelfreflectie je tot de conclusie komt dat de meeste zaken je energie kosten dan is het hoog tijd om in actie te komen. Ga nadenken wat je echt wil? Ga voelen waar je energie van krijgt en waarvan absoluut niet. Zorg dat je de energie-slurpers minimaliseert en de energiegevers uitbreidt.

Geen tijd voor deze zelfreflectie is geen excuus. Geen prioriteit is het dan.
Stel je dan de vraag:

Hoe belangrijk vind je jezelf?

Zelfreflectie helpt

Nu zal je denken dat is makkelijk gezegd. Weet dat ik zelf jarenlang mijn kop in het zand heb gestoken en ben doorgegaan zonder enige vorm van zelfreflectie. Ik stond op het randje van een burn-out. Door onder andere coaching en mijn NLP opleidingen heb ik dit voorkomen en heb ik stappen durven zetten. Nu doe ik alleen nog maar dingen die ik echt leuk vind en waar ik energie van krijg en dat is echt een fantastisch gevoel.

Dit gun ik jou ook.
Heel veel succes.

www.renasense.nl