In de huidige tijd, waar ontwikkelingen zo snel gaan, is het soms moeilijk om ze allemaal bij te houden. Het kan ook zo zijn dat niet alle ontwikkelingen in jouw interessegebied liggen.

Voor iedereen is het wel belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen. Dit hoeft natuurlijk niet alleen vakinhoudelijk of branche-specifiek te zijn. Het ontwikkelen van persoonlijke (sociale- en communicatieve) vaardigheden zijn uitermate belangrijk en zullen uiteindelijk het verschil maken tussen mensen die dezelfde vak- en/of branche kennis hebben.

Iemand die zich echt in kan leven in een vraagstuk van een klant, zal op meer begrip kunnen rekenen dan iemand die het alleen theoretisch kan onderbouwen en er verder geen gevoel bij heeft. Wanneer je een presentatie moet geven is het bijvoorbeeld belangrijk dat je weet wat er bij ‘jouw’ publiek kan spelen en dat je hun taal spreekt. Hiermee kweek je vertrouwen.

Ik zie regelmatig dat het verder ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden een ondergeschoven kindje is en deze helaas niet altijd op waarde worden geschat. Het opleidingsbudget wordt grotendeels gespendeerd aan inhoudelijke trainingen met de bijbehorende certificeringen en maar een (heel) klein deel aan het verbeteren van de persoonlijke vaardigheden.

Denk zelf eens na wat nu voor jou het verschil maakt tussen twee mensen met de dezelfde inhoudelijke kennis. Wie geloof en vertrouw jij?

En …….?

Onderschat de kracht (van het ontwikkelen) van je eigen persoonlijke vaardigheden NIET.

www.renasense.nl