Wat is er makkelijker, indien zaken niet goed gaan, dan lekker te gaan mopperen en de schuld buiten jezelf te leggen. Even lekker zwelgen in zelfmedelijden en anderen de schuld geven van deze situatie.

Indien dit regelmatig voorkomt wordt het echt tijd voor een stuk zelfreflectie. Probeer de situatie eens van een andere kant te bekijken. Wat had je er zelf aan kunnen doen? Hoe zou jij het een volgende keer aanpakken?
Want als iedereen de ‘schuld’ buiten zichzelf legt, kom je in een afwachtmodus en zal er weinig gaan gebeuren en zal er dus niets veranderen.

Het is sowieso slim om op het einde van de dag of het einde van de week even stil te staan wat er die dag/week voor jouw gevoel goed is gegaan en waar jij energie van kreeg. Maar kijk ook welke momenten je een onbehaaglijk gevoel gaven en alleen energie hebben gekost. Als je dat in kaart kan brengen, probeer dan van het eerste meer te gaan doen.

Verder kun je het beste de zaken die je een vervelend gevoel gaven eens goed onder de loep nemen en voor jezelf uitpluizen wat er nou gebeurde waardoor dit gevoel ontstond. Dan pas kun je zaken veranderen. Wanneer er daarna eenzelfde soort situatie zich weer voordoet kun je het anders en beter aanpakken.

Probeer het maar eens. Veel succes!

 

 

www.renasense.nl